078 651 11 17

De provincie Gelderland wilde de maximale draagkracht van een brug toetsen om de uitkomsten van de metingen te vergelijken met nieuwe berekeningen en conformiteit met de Eurocode.

Metesco zou Metesco niet zijn om hier een simpele doeltreffende methode voor te bedenken, zowel voor het snel uitvoeren van statische belastingen, alsmede voor het uitvoeren van dynamische belastingen met verschillende aslasten (as meer of minder heffen). Met een uitschuifbare trailer van ca 30 meter van de firma Van Grinsven een aantal contragewichten met voldoende massa is hiermee een ballastbed gecreëerd waar de reactiekrachten voor de belastingtest op de brug werden ingeleid. 4 Stuks hydraulische HI-Force vijzels met daarop geijkte loadcellen op de gewenste Eurocode posities onder de trailer, deze aangesloten samen met de aan het brugdek aangebrachte rekstroken voor het monitoren van stress en wegopnemers voor meten van de ontstane verplaatsing. Dit alles naar 1 datalogsysteem geleid wat alle waarden synchroon digitaal registreerde. De data die wij in opdracht van Wagemaker Ing. Bureau hebben verzameld zal door hen worden getoetst aan de berekeningen.

Nu wegbeheerders in Nederland moeten aantonen dat bestaande viaducten, bruggen en tunnels moeten voldoen aan de Richtlijnen Beoordeling Kunstwerken (RBBK) is dit een innovatieve oplossing uit de ideeënbus van Metesco Nederland.

Beoordelen van veiligheid van bestaande constructies is lange tijd een factor van belang. Rijkswaterstaat heeft met Richtlijn Beoordelen Bestaande Kunstwerken (RBBK) de aanzet gegeven voor beoordeling van bestaande betonnen kunstwerken zoals bruggen, tunnels en viaducten, maar ook sluizen. Hiervoor worden o.a.a de normen NEN 8700 en NEN 8701 gevolgd. De normen worden gebruikt samen met de Eurocodes.

Tijdens beoordelen van bestaande kunstwerken en met name tijdens proefbelastingen en testen tot aan de constructieve grenzen zoals deze zijn bepaald in de Eurocode worden specifieke eisen gesteld aan de meetapparatuur, sensoren en met name specifieke kennis en vaardigheden aangaande het uitvoeren van testen. Metesco voert al jarenlang metingen en inspecties uit en verzamelt mn. gegevens voor opdrachtgevers met een zeer groot arsenaal aan meetapparatuur, waaronder voor dit soort toepassingen dataloggers, loadcellen, sensoren en vijzels en rekstroken op voorraad om snel en ad-hoc te kunnen optreden bij calamiteiten of om te verhuren aan met name ingenieursbureau's die hier niet zelf over beschikken. Metesco staat niet voor niets voor METen, TESten, COntroleren.

Richard Zwakke noemt het "de ideale en een kosten efficiente methode om snel te monitoren of een brug, viaduct of tunnel voldoet". Samen met het innovatieve Imetrum videogauge systeem waarmee vanaf honderden meters afstand contactloos en zonder aanbrengen van sensoren of reflectoren nauwkeurig verplaatsing en trilling kunnen meten levert dit weer veel nieuwe inzichten tegen lage onderzoekskosten".  In dit gevalconform Eurocode belast. Resultaat: deze kleine brug voldoet ieder geval. Mooie klus bij mooi weer, beetje oranjegevoel, bijna chauvinistisch, mooi teamwerk.

Onze terugbelservice
Of laat uw nummer achter en dan bellen wij u graag terug:
Bedankt voor uw aanvraag, wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Terugbelservice
Laat uw nummer achter en wij bellen u graag terug:
Bedankt voor uw aanvraag, wij bellen u zo spoedig mogelijk. Helaas is op dit moment de terugbelservice niet beschikbaar, probeer het later nog eens of bel ons direct.
E-mail
Bedankt voor uw bericht, wij behandelen dit zo spoedig mogelijk. Helaas is op dit moment de berichtenservice niet beschikbaar, probeer het later nog eens of bel of email ons.