078 651 11 17

Power Quality problemen worden flink onderschat.

Het inzicht in de netkwaliteit wordt soms verkregen door meten met een True RMS multimeter. Dit heeft aanzienlijke beperkingen waardoor de inzet van specialistische power quality tools meer inzicht en mogelijkheden schept. Power quality meetinstrumenten van Metesco bieden u de mogelijkheid om snel inzicht te verschaffen.

Power Quality problemen veroorzaken onverwachte en soms onverklaarbare problemen in uw elektriciteits netwerk. Machines die trillen, warm worden van kabels en of hoog energieverbruik. De meeste inpact in financieel opzicht ontstaan door uitval van machines en productiestilstand.  

Power quality is een kreet die feitelijk weergeeft dat er meer is als alleen spanning en stroom. Door inzicht te krijgen in de vervorming van uw elektriciteitsnetwerk krijgt u mogelijkheden om dit te optimaliseren. Zonder een juiste voeding kan geen enkel elektrisch apparaat goed functioneren en krijgt u te maken met uitval of niet functioneren.

Power quality wordt nog vaak onderschat. Dit komt wellicht mede door de hoge aanschaf van de meetapparatuur. Door de apparatuur te huren wordt de beschikbaarheid meer betaalbaar en is de kans dat u start met PQA metingen te verrichten groter. Bij Metesco Nederland kunt u apparatuur huren of kopen.

Oorzaak van een slechte energievoorziening.

Door de toename van elektrische afnemers in huishoudens en mn. draagbare apparatuur is er sprake van meer en meer schakelende netvoedingen die de wisselspanning omzetten naar een gelijkstroom. Dit gebeurt vrijwel altijd met een schakelende voeding die een aanzienlijke vervorming creëert in het elektriciteitsnet. Al deze voedingen gedragen zicht niet-lineair doordat de stroom in het apparaat geen zuivere sinusvorm heeft en faseafwijkingen vertoont ten opzichte van de spanning wat nog eens toeneemt door hoge inschakelstromen of asymmetrische belastingverdelingen (bij driefasen systemen) en sterk wisselende belastingen.

De gevolgen zijn bij de technici onder ons bekend. Enkele te noemen: kabels die warm worden, transformatoren of motoren die oververhit raken of zekeringen die doorbranden, trillingen of uitval. Ook treden er vaak zeer onverklaarbare storingen van elektrische apparaten op. In het slechtste geval ontstaat er brand maar vaak leidt het tot slecht functioneren van de apparatuur, een veel kortere levensduur of irritante flikkeren van verlichting.

storingen stroom spanning en power quality

Het net levert tegenwoordig dus geen constante 230 V één fase dan wel 400 V in drie fasen. Er zijn fluctuaties op spanningsniveau en treden dips en swells op. Spanningsdips in het net zijn niet te vermijden doordat deze vaak een gevolg zijn van bvb het starten van zware motoren, inschakelen van liften of zware gebruikers.

Eeen bijzonder fenomeen zijn ook de vervormingen in de spanning (harmonischen) en frequentieschommelingen of bijvoorbeeld de spanningsasymmetrie. Harmonischen worden veroorzaakt door niet-lineaire belastingen (frequentieregelaars) en door het injecteren van stromen met een afwijkende frequentie. Harmonischen kunnen zich super-poneren op de grondgolf (sinus). Via netimpedantie ontstaan spannings harmonischen. Spoelen en condensatoren zorgen voor versterking of verzwakking van de harmonischen. Het eindresultaat is overbelasting van installatiedelen.

Maatregelen

Gewoon de juiste apparatuur kiezen. Schakelende voeding nodig: neem er een van een gerenommeerd merk en niet die uiterst goedkope waarvan je aan de buitenkant het verschil met een duurder type niet ziet. Veel problemen voorkom je door de juiste apparatuur in te zetten. Maakt u geen gebruik van bvb uw netvoeding, haal m uit het stopcontact. De normen waaraan huishoudelijke en industriële apparatuur moet voldoen worden niet altijd gehaald. De industrie schrijft voor de NEN-EN-IEC 61000 die beschrijft aan welke eisen het elektriciteitsnet moet voldoen.

Meten Testen Controleren is het advies van Metesco

Voordat u überhaupt iets gaat doen achterhaalt u eerst de oorzaak. Hiervoor gebruikt u dus een PQA van HT-Italia, Fluke of Dranetz en bepaald u de situatie tussen spanning en stroom in onbelaste toestand en belaste toestand van het net. De gegevens geven u inzicht in uw situatie en waarop moet worden geanticipeerd.

Onze terugbelservice
Of laat uw nummer achter en dan bellen wij u graag terug:
Bedankt voor uw aanvraag, wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Terugbelservice
Laat uw nummer achter en wij bellen u graag terug:
Bedankt voor uw aanvraag, wij bellen u zo spoedig mogelijk. Helaas is op dit moment de terugbelservice niet beschikbaar, probeer het later nog eens of bel ons direct.
E-mail
Bedankt voor uw bericht, wij behandelen dit zo spoedig mogelijk. Helaas is op dit moment de berichtenservice niet beschikbaar, probeer het later nog eens of bel of email ons.