Het is zomer! Huur snel uw WBGT hittestress meter op tijd.

Breng warmtebelasting op de werkplaats in kaart met de portable WBGT hittestress meters.

Direct uit voorraad leverbaar | Bel direct: 078 651 11 17

Wist u dat tijdens een periode met warm hittestress kan optreden?  Hittestress is een verschijnsel dat tijdens een periode met uitzonderlijk warm weer kan optreden. Het uit zich in diverse lichamelijke klachten, waarbij mensen en dieren warmte niet kwijt kunnen. Breng warmtebelasting op de werkplaats in kaart met de portable WBGT hittestress meters.  

Hittestress is een probleem 

Hittestress is een serieus en urgent probleem. Het kan leiden tot een verminderd thermisch comfort, slaapverstoring, gedragsverandering (grotere agressie) en verminderde arbeidsproductiviteit. Hittestress kan echter ook tot serieuze hitte gerelateerde ziekten leiden zoals: huiduitslag, krampen, oververmoeidheid, beroertes, nierfalen en ademhalingsproblemen. Tijdens hittegolven nemen zowel het bezoek aan ziekenhuizen (voor noodgevallen) en sterfte beduidend toe. In Nederland stijgt tijdens hittegolven de sterfte met 12%.

Tips tegen hittestress op de werkvloer 

Tijdens tropische periodes moet een bedrijhf oog hebben voor de veiligheid van en het welzijn van de werknemers. Hittestress kan leiden tot een mindere productiviteit van 30 tot 50%. Met onderstaande tips kunt u hitteproblemen bestrijden en streven naar veiligheid en behaaglijkheid op het werk:de werkvloer. 

  • Koel de werkomgeving wanneer dit praktisch haalbaar is; 
  • Zorg dat medewerkers regelmatig kunnen pauzeren in een koelere omgeving om de overtollige warmte kwijt te raken; 
  • Zorg voor koel drinkwater bij de werkplek;  
  • Plan wanneer mogelijk zwaardere fysieke activiteiten wellicht in de vroege ochtend; 
  • Voor wie buiten werkt: bescherm tegen UV- en hittestraling van de zon;
  • Smeer je regelmatig goed in met factor 50, bedek hoofd en nek en draag luchtige kleding met lange mouwen en pijpen;
  • Gebruik koelvesten, koelcaps of andere koelkleding bij extreme omstandigheden.
WBGT Meter Medewerker (2)

Bepaling van warmtebelasting van werknemers 

Om in de warmere zomermaanden vast te stellen wat het effect is van warmte op werknemers tijdens de werkdag, kan gebruik worden gemaakt van een WBGT meter. Een belangrijk punt is het vaststellen van de blootstelling (Actiewaarden voor blootstelling) waarbij wordt gewerkt met de WBGT Index. De waarde van de WBGT-index kan rechtstreeks gemeten worden en kan berekend worden uitgaande van waarden van de klimatologische parameters luchttemperatuur, luchtvochtigheid en thermische straling. U vindt de voorschriften hiervoor terug in NBN EN-ISO 7243 - Bepaling van de externe warmtebelasting van werknemers, gebaseerd op de WBGT-index (wet bulb globe temperature). Metesco verhuurt WBGT meters specifiek voor het bepalen van de WBGT index.  

WBGT meters voor het meten van thermische belasting 

Hittestressmeters  berekenen de WBGT-index voor werknemers. Hiermee wordt de thermische arbeidsduurbelasting bepaald onder specifieke omstandigheden. Met WBGT meters kunt u exact bepalen aan welke thermische belasting uw werknemers worden blootgesteld in hun werkomgeving. U kunt de mate van arbeid, de aard van de kleding invoeren en daaruit volgt vervolgens een (in ARBO wet bepaalde) arbeidsduur. WBGT meters zijn ideaal voor bijvoorbeeld: industrie, brandweer, centrales, foodservice bedrijven, centrales,  en algemeen voor bepalen van rusttijden en pauzes voor werknemers met buitenberoepen. 

Huren van WBGT meters bij Metesco

Metesco verhuurt WBGT meters specifiek voor het bepalen van de WBGT index. Heeft u vragen over hittestress, of wilt u bij ons een een WBGT meter huren?

Wij helpen u graag.